Complexiteit en de waarde van praktijkkennis

Gezag van de gemeenteraad
07/07/2017
Myn Dream foar Waadhoeke
22/10/2017
Show all

Complexiteit en de waarde van praktijkkennis

Deze patronen zijn ontstaan, niet gemaakt.

De zomervakantieperiode van 2017 en 2018 heb ik deels benut voor het schrijven van een boek over complexiteit. We zijn in projecten volop bezig met Werkplaatsen en steeds vaker merk ik dat de Werkplaats wordt gezien als ‘gewoon’ een methode. En ja, zonder de gehele filosofie erachter te kennen is het ook ‘gewoon’ een methode. Daarom heb ik die filosofie maar eens op papier gezet. Het verhaal begint in september 1980 als ik in de collegebanken zit en eindigt in het heden, met onder andere enige beschouwingen over politiek en kennis. Drie principes staan centraal in het boek:

  1. Om niet verstrikt te raken in ingewikkeldheid, moeten we meer complexiteit toelaten;
  2. Hoe hoger de complexiteit is, hoe dichter we op de praktijk moeten acteren;
  3. Het hanteren van complexiteit is vooral een kwestie van doén en verhalen vertellen.

Deze principes lijken open deuren, echter ze staan haaks op wat ik waarneem. We vertellen elkaar geen verhalen meer, we nemen afstand van de praktijk door abstracties op te zoeken en raken steeds meer verstrikt in ingewikkeldheid. Er is een omdraaiing nodig. Een fundamentele omdraaiing. Met Werkplaatsen leveren we een bescheiden aanzet. Het boek blijft dicht bij mijzelf, bij wie ik ben. De huidige versie is het derde, aangepast aan de laatste ontwikkelingen op het lokale politieke front. Wie nieuwsgierig is, kan via deze link alvast een kijkje nemen. Het is de versie die is bijgewerkt tot en met 17 augustus 2018.

Govert
Govert
Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Onderwerp: "Omgaan met complexiteit bij integraal waterbeheer." Heeft eigen bureau: Geldof c.s. B.V., gevestigd in Tzum. Tevens fractievoorzitter SAM Waadhoeke. Govert zet zich o.a. in voor waardering en versterking van (nieuw) vakmanschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *