Complexiteit en de waarde van praktijkkennis

Gezag van de gemeenteraad
07/07/2017
Myn Dream foar Waadhoeke
22/10/2017
Show all

Complexiteit en de waarde van praktijkkennis

Deze patronen zijn ontstaan, niet gemaakt.

De vakantieperiode heb ik deels benut voor het schrijven van een boek over complexiteit. We zijn in projecten volop bezig met Werkplaatsen en steeds vaker merk ik dat de Werkplaats wordt gezien als ‘gewoon’ een methode. En ja, zonder de gehele filosofie erachter te kennen is het ook ‘gewoon’ een methode. Daarom heb ik die filosofie maar eens op papier gezet. Het verhaal begint in september 1980 als ik in de collegebanken zit en eindigt in het heden, met onder andere enige beschouwingen over politiek en kennis. Drie principes staan centraal in het boek:

  1. Om niet verstrikt te raken in ingewikkeldheid, moeten we meer complexiteit toelaten;
  2. Hoe hoger de complexiteit is, hoe dichter we op de praktijk moeten acteren;
  3. Het hanteren van complexiteit is vooral een kwestie van doén en verhalen vertellen.

Deze principes lijken open deuren, echter ze staan haaks op wat ik waarneem. We vertellen elkaar geen verhalen meer, we nemen afstand van de praktijk door abstracties op te zoeken en raken steeds meer verstrikt in ingewikkeldheid. Er is een omdraaiing nodig. Een fundamentele omdraaiing. Met Werkplaatsen leveren we een bescheiden aanzet. Het boek blijft dicht bij mijzelf, bij wie ik ben. De huidige versie is het tweede concept en er zal nog wel een en ander aan veranderen. Wie nieuwsgierig is, kan via deze link alvast een kijkje nemen.

Govert
Govert
Geboren in Leeuwarden op 8 juni 1958. Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Onderwerp: "Omgaan met complexiteit bij integraal waterbeheer." Op 1 juni 2007 heeft hij een eigen bureau opgericht: Geldof c.s. B.V., gevestigd in Tzum. Vanaf voorjaar 2015 is hij raadslid in de gemeente Franekeradeel en op 12 september 2017 is hij gekozen als lijsttrekker van SAM Waadhoeke. Hij zet zich o.a. in voor waardering en versterking van (nieuw) vakmanschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *