Boerenwijsheid
03/06/2018
Nieuwe Friese vrijheid
19/07/2018
Show all

Mijn website was gehackt

Ruim twee weken lang was mijn website uit de lucht, aangekondigd door een mededeling van Strato: ‘Jouw website wordt op dit moment gebruikt voor het verzenden van grote hoeveelheden spam.’ Ze hebben ‘m geblokkeerd. Iemand was mijn websiteadres binnengedrongen en allemaal programmaatjes geplaatst met de extensie php. Vervolgens lees je op internet dat dit in Nederland duizenden keren per jaar gebeurt. Deels was het mijn eigen schuld, want ik had jarenlang mijn password niet aangepast.

Eerst zelf proberen

Ik kreeg instructies mee, dus ik dacht het zelf wel even te kunnen oplossen. Ik scande mijn computer voor de zekerheid, kopieerde mijn website naar mijn harde schijf en ging aan de slag, tussen werk en politiek door. Kansloos. Overal hadden zich verdachte bestanden genesteld. Eerst dacht ik dat het ging om één programmaatje, maar na een zeer trage reactie van Strato bleek dat het ging om tientallen bestanden. Mijn virusscanner vond ze niet en ook SpyHunter 5 wist er geen raad mee. Bovendien had ik het gevoel dat als ik verder zou gaan aanmodderen, ik mogelijk de virussen kwijt was… maar ook mijn website.

Professionele hulp

Uiteindelijk heb ik professionele hulp gezocht. Op internet vond ik vele bedrijfjes. Het bedrijf siteklusjes.nl sprak mij het meest aan. Een goede keus. Op zondagavond 8 juli nam ik contact met hen op en op zondagavond 8 juli hadden ze de klus geklaard. Ze vroegen mij nog wel  om de lijst van gebruikers te controleren. En jawel hoor, er stond een nieuwe beheerder op mijn site. Ik selecteerde deze, drukte op verwijderen en vanaf dat moment was het overgrote deel van mijn website gewist. Een soort boobytrap, schat ik. Ook dit werd geruststellend door Marcel de siteklusser hersteld. Hij installeerde tevens Wordfence, een WordPress-plugin ter verdediging. Alles werkt weer.

Passwords

Opeens heb ik weer oog voor veiligheid en vele passwords gewijzigd. Daarbij maak ik gebruik van een tip die we vorig jaar op de Agrarische Dagen hebben gekregen van Rickey Gevers, een bekeerde superhacker: maak een password zo lang mogelijk. Vaak krijg je instructies om haakjes, kapitalen en merkwaardige symbolen te gebruiken, maar de meeste moeite hebben hackers met lange passwords. Ooit, drie weken geleden nog, dacht ik van ‘ach, zoiets overkomt mij niet, hier diep verscholen op het platteland.’ Nu weet ik beter. Komende weken ga ik paranoïde gedrag vertonen, ter compensatie.

Govert
Govert
Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Onderwerp: "Omgaan met complexiteit bij integraal waterbeheer." Heeft eigen bureau: Geldof c.s. B.V., gevestigd in Tzum. Tevens fractievoorzitter SAM Waadhoeke. Govert zet zich o.a. in voor waardering en versterking van (nieuw) vakmanschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *