Geïntegreerd versus integraal
26 januari 2020
Corona en praktische wijsheid
13 mei 2020
Show all

Ecokathedraal ter ziele?

Begin deze maand trof ik in nieuwsbrief 105 van Stichting Tijd de mededeling aan dat de stichting zich per direct terugtrekt uit het ecokathedraal-project dat sinds 1966 in Heerenveen-Midden in ontwikkeling is. Wel even schrikken. De gemeente had over de gehele lengte van 1 km bomen gekapt en struiken weggehaald, tegen gemaakte afspraken in. Ik kan me de reactie goed voorstellen, ook al denk ik dat met deze actie het ecokathedraal-project niet stopt, maar een nieuwe fase ingaat. Catastrofes horen bij het leven, zo ook bij langdurige samenwerkingen.

Integraal versus geïntegreerd

In mijn vorige blog heb ik het verschil belicht tussen twee werkwijzen, de integrale en de geïntegreerde. Bij de eerste werkwijze hangen professionals als het ware boven het landschap en bepalen, als toeschouwers, op basis van knappe berekeningen en overwegingen wat het beste is voor een gebied. Bij de tweede staan we met beide voeten op de grond, als deelnemers, om te proberen zoveel mogelijk waarden aaneen te rijgen. Veel overheden prefereren een integrale benadering, want zo kun je beleid, beheer en onderhoud optimaliseren, terwijl bewoners – en ook Stichting Tijd – de voorkeur geven aan een geïntegreerde aanpak, omdat zo de verhalen ontstaan die de moeite waard zijn door te vertellen. Voor de gemeente is een boom een asset, voor de stichting een deel van de stedelijke symbiose. Het kappen van bomen – ik las dat het een communicatiefoutje was – is een clash tussen twee paradigma’s.

Spanning

De integrale en geïntegreerde werkwijzen hebben beide waarde en kunnen elkaar in hun kracht zetten, mits er sprake is van goede communicatie. En daar schort het aan in Heerenveen, klaarblijkelijk. Mijn ervaring is ook dat gemeenten, met het oog op hun begroting, te weinig oog hebben voor een geïntegreerde werkwijze en zo nu en dan ingrepen doen die niet gewaardeerd worden, waardoor de kloof tussen overheid en bewoners toeneemt en het vertrouwen afneemt. Gevolg is hogere kosten en steigerende raadsleden. Dit geldt zowel voor het sociale als het fysieke domein.

Oplossing

In mijn nieuwe boek – ‘Halvering van de waanzin’ – dat binnenkort verschijnt, schrijf ik: ‘Ik ben een ingenieur en ingenieurs komen met oplossingen… ongeacht het probleem.’ Volgens mij is het afkappen van de samenwerking sowieso geen goede oplossing, maar moet je de crisis benutten om tot nieuwe afspraken te komen, niet alleen voor de Ecokathedraal, maar voor geheel Heerenveen. Als de gemeente ietsje pietsje meer compassie toont en bereid is zich te verdiepen in een geïntegreerde werkwijze – in combinatie met een integrale benadering – kan het een stukje mooier worden in Heerenveen. Daarbij blijft van belang dat we niet onzorgvuldig moeten omgaan met het erfgoed van Louis Le Roy, want ojee, wat was die man zijn tijd ver vooruit.

Govert
Govert
Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Hij heeft eigen bureau: Geldof c.s., gevestigd in Tzum. In april 2020 is bij Uitgeverij Elikser zijn nieuwe boek verschenen met als titel "Halvering van de waanzin."

1 Comment

  1. wim groart schreef:

    Wijs verhaal. Net als Roy ben je onze TIJD ver vooruit!

    Een geweldige zin schrijf je: ‘Ik ben een ingenieur en ingenieurs komen met oplossingen… ongeacht het probleem.’ Of met het “communicatiefoutje” in Heerenveen : “Ik ben een ambtenaar en ambtenaren moeten opdrachten uitvoeren… ongeacht of het passend en zinvol is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *