Iedereen is uniek
14 april 2017
Regelvrije zones zijn middel, geen doel
20 april 2017
Show all

Nutteloze wetenswaardigheid

Het patroon van de som van uren en minuten

Ik heb de nare eigenschap dat als ik op een klok kijk die de digitale tijd aangeeft, ik de getallen bij elkaar optel. Een dwangneurose. Vanochtend – tweede paasdag – werd ik wakker om 6:54 uur. De som van deze getallen is 15. Bovendien is het een fraai aftellend rijtje. Brengt dat geluk? Dat doe ik al een poosje en gek genoeg, ik ben er steeds meer betekenis aan gaan toekennen. Een belangrijke vraag die bij mij opkwam was: welke som komt het vaakst voor? Deze vraag hield mij bezig en dat ik het antwoord niet wist, irriteerde mij. Het viel me op dat de som vrij vaak 13 is – een ongeluksgetal – terwijl de 7 zich aanzienlijk minder frequent toonde. Dus… gisteren heb ik het uitgezocht, vlak voordat het bezoek kwam. Ergens, diep in mij verscholen, ligt nog programmeervaardigheid. Toch ben ik uitgeweken naar Excel. Eerst moest ik ervoor zorgen dat via bestand-opties-invoegtoepassingen het Analysis ToolPak wordt geactiveerd. Anders kun je geen histogram maken. Goh. Daarna ging ik aan de slag. Ik maakte vijf kolommen, 1440 rijen, ging cellen kopiëren en pielde even door. En opeens verscheen het resultaat op mijn scherm. Onderstaand histogram.

Het resultaat van een halfuur zwoegen op eerste paasdag.

Wat een schoonheid. Het lijkt wel een normale verdeling. De som van 12 komt en vaakst voor (125x), op de voet gevolgd door 11 (124x). De som van 13 staat op de derde plaats (121x). De kans dat je op een digitale klok kijkt waarbij de som van de getallen 13 is, is dus 8,4%. Best wel groot. Bij de 7 is dat slechts 5,4%.

De grote vraag die volgt is dan: wat heb je hieraan? Antwoord: helemaal niets! Het is volkomen nutteloze informatie. De wereld gaat er niet anders door draaien en ook draagt het niet objectief bij aan het bruto nationaal product. Sterker nog, in de tijd dat ik bezig ben geweest met pielen in Excel en het schrijven van deze blog, had ik kunnen gaan werken aan een offerte.

En toch…

Hoe heerlijk is het iets te doen dat geen nut heeft en op geen enkele kwantificeerbare wijze als zinvol kan worden bestempeld? Best wel veel. Op het moment dat het histogram op het scherm verscheen, voelde ik zelfs even een korte golf van geluk. Ik stelde een vraag, ging aan de slag en het lukte me waarachtig ook nog om tot een antwoord te komen, zonder eerst op Google te zoeken naar anderen die al uitgezocht hebben. Zijn die anderen er wel of ben ik de enige die zich hiervoor interesseert? Elk antwoord roept nieuwe vragen op. Het besef is tot mij doorgedrongen dat het toekennen van betekenis voor een belangrijk deel losstaat van het nutsdenken. Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: leve het nutteloze!

Govert
Govert
Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Hij heeft eigen bureau: Geldof c.s., gevestigd in Tzum. In april 2020 is bij Uitgeverij Elikser zijn nieuwe boek verschenen met als titel "Halvering van de waanzin."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *