Bergrede van het vlakke land
6 juli 2020
Show all

Zwart, wit en kleuren

Dit verhaal speelt circa tien jaar geleden. Ik gaf als gastdocent colleges over milieuethiek aan de technische universiteit van Denemarken. De studenten kwamen uit alle hoeken van de wereld. Als een soort toetje – de werkstukken waren reeds ingeleverd – deden we enkele oefeningen met Spiral Dynamics, de ordening van denk- en waardesystemen in kleuren. Paars staat voor ‘de groep’, rood voor macht, blauw voor orde, oranje voor succes, et cetera.

Kleurrijker

Het jaar daarop werd ik in de kantine aangesproken door een student uit Nigeria. ”Ik wil u nog bedanken voor dat laatste college,” zei hij. Ik was verbaasd. Hij vertelde dat hij na aankomst in Denemarken zijn leefomgeving bekeek via de bril van zwart en blank en voelde zich gediscrimineerd. Niet geheel onterecht, overigens. “Na dat college ben ik anders naar mensen gaan kijken,” zo vervolgde hij. “Ik denk nu van ‘tsjonge, wat is die rood’ of ‘jeetje, dat is echt een blauwe denker.’” Het zwartwit-onderscheid vervaagde. Nu is Spiral Dynamics niet dé oplossing voor discriminatievraagstukken, maar dit voorbeeld maakte mij wel duidelijk dat de problematiek verrassende dimensies heeft. Voor de Nigeriaanse student is zijn verblijf in Denemarken in ieder geval een stuk kleurrijker geworden.

Govert
Govert
Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Hij heeft eigen bureau: Geldof c.s., gevestigd in Tzum. In april 2020 is bij Uitgeverij Elikser zijn nieuwe boek verschenen met als titel "Halvering van de waanzin."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *