Gebiedsprocessen Veenweide (2022 - 2023)
Het Nationaal Programma Veenweide is in het voorjaar van 2022 gestart met de deelexpeditie Gebiedsprocessen, uitgevoerd door het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling. In deze deelexpeditie ontmoeten gebiedsprocesbegeleiders uit Groningen, Friesland, Utrecht en Zuid-Holland elkaar om elkaar te inspireren en om concrete resultaten te boeken in de gebiedsprocessen. Er zijn twee werkvormen: de turbo-Werkplaats en de reflectiesessie.
Zie ook YouTube-filmpjes via deze link
Gemeenteraad Leeuwarden en Omgevingswet (2019 - 2020)
Als op 1 januari 2021 de Omgevingswet is ingevoerd, hebben de gemeenteraadsleden een andere rol bij omgevingsprocessen. Ze zijn meer kaderstellend. Tevens kunnen ze eisen stellen aan participatie. Echter, de besluitvorming rond ruimtelijke projecten ligt bij het college. Met de gemeenteraad wordt een proces doorlopen om vooral een scherpere invulling te geven aan de kaderstellende rol. Aan de hand van persoonlijk verhalen van de raadsleden zelf is een aantal balansen (knopen) opgesteld die richting geven aan de invulling van het gemeentelijke Omgevingsplan.
Dagelijks peilbeheer (2019 - 2021)
De drie waterschappen in Rijn-Oost hebben zichzelf de vraag gesteld: hoe goed doen wij het dagelijks peilbeheer? Daarvoor hebben we op interactieve wijze een maatlat ontwikkeld. Deze gaat niet alleen over peilen en waterstanden, maar ook over: het stellen van grenzen aan landgebruik, de mate van automatisering, de opleiding van medewerkers, de wijze waarop werkzaamheden worden aanbesteed, de manier van opschalen bij wateroverlast of droogte en de samenwerking tussen velmedewerkers en kantoormedewerkers. In de loop van 2020 wordt de maatlat uitgetest.
Omgevingswet gemeente Bernheze (2019 - 2020)
De Omgevingswet vraagt om een andere manier van werken dan te doen gebruikelijk. De inzet is om zoveel mogelijk te leren van omgevingsprojecten. Daarvoor hebben we een aantal bakens afgeleid, om basis waarvan processen geselecteerd, aangestuurd en geëvalueerd kunnen worden. Gemeenten streven veelal een integrale benadering na. Met de bakens wordt de basis gelegd voor een geïntegreerde werkwijze.
Leertraject Wateroverlast (2019 - 2021)
Een project in opdracht van STOWA in samenwerking met Tauw en Org ID, gaat over wateroverlastsituaties. De laatste jaren is steeds vaker sprake van extreme neerslag, waarbij kritische situaties optreden in zowel het landelijke als het stedelijke gebied. De waterschappen evalueren de situaties op degelijke wijze. De vraag is nu: kunnen de waterschappen ook van elkaar leren? Gaandeweg is duidelijk geworden dat ze niet alleen van elkaar kunnen leren, maar ook de waarde inzien van koppeling met dagelijks peilbeheer en gebiedsprocessen.
Schetsboek kennisdoorwerking (2019 - 2020)
Dit project, dat ik uitvoer met Twijnstra Gudde in opdracht van UP Bodem en Ondergrond, is een vervolg op het project over kennisdoorwerking. Eind 2020 houdt het UP op te bestaan, waarbij het wel van belang is dat de kennis opgedaan in de diverse projecten blijft leven. Dat lukt alleen als de opgedane inzichten worden toegepast en verrijkt in de praktijk rond bodem en ondergrond. We ontwikkelen een schetsboek als tool om dit proces te geleiden.
Zoetwaterbeschikbaarheid (2017 - 2018)
Velen hebben een scherp beeld bij wateroverlast. Water valt met bakken uit de hemel en op de TV zie je boeren terneergeslagen door akkerweiden wandelen. Maar wat als het twee maanden achter elkaar droog is? In polders kun je veelal nog water inlaten vanuit het IJsselmeer of de rivieren, maar op de hogere zandgronden lukt dat niet. Daarvoor is project ZON: over de zoetwatervoorziening in Oost Nederland. Je kunt er namelijk goed op anticiperen, door water vast te houden in het voorjaar en te werken aan bodemgezondheid. In dit project brengen we het haalbare en aanvaardbare bij elkaar, in Werkplaatsen.
Bodem en Water / ILB (2012 - 2013)
Op natuurlijke wijze hebben bodem en water een sterke relatie met elkaar. In het grondwater komen ze letterlijk samen. Toch werken de bodem- en waterwereld nog sterk langs elkaar. In een project van Agentschap NL (later Rijkswaterstaat Leefomgeving) hebben we met een team gesprekken gevoerd en gezocht naar mogelijkheden om de relatie te versterken. Hiervoor is een narratief verslag opgesteld, te dowloaden door op de titel te klikken. Hierin komen veel mensen uit de bodem- en waterwereld letterlijk aan het woord. Gezamenlijk vertellen ze het verhaal.
Ook hebben we een narratief opgesteld voor ILB-2, de tweede Impuls Lokaal Bodembeheer. Elf adviseurs zijn de regio ingetrokken om op locatie mee te werken aan projecten waarbij bodem breder wordt bekeken dan tot dan toe gebruikelijk. Ook is in een aantal projecten gekeken naar de mogelijkheden voor ecosysteemdiensten.narratief ILB
Watercoalitie (2012 - 2017)
Om doelen - zoals geformuleerd in het Bestuursakkoord Water - te halen in de praktijk, moeten waterbeheerders samenwerken. Deels gebeurt dat al tussen gemeenten en waterschappen en zien we initiatieven waarbij ook het bedrijfsleven wordt betrokken. In het project Watercoalitie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, worden de pijlen gericht op nieuwe vormen van samenwerking. Er wordt gezocht naar coalities die verrassend zijn, maar uiteindelijk beter in staat zijn om processen in beweging te krijgen dan de afzonderlijke overheidspartijen. Eén van de deelprojecten betreft het anders omgaan met regenwater in Delft, de TU-wijk Noord.
Bewoners betrekken in Weert (2010 - 2011)
De gemeente Weert is op een aantal lokaties bezig met stedelijke vernieuwing. Zo wordt een groot deel van de openbare buitenruimte in het dorp Stramproy heringericht. Ik ben door de gemeente gevraagd om bij projecten van zowel de Grontmij als Tauw de interacties met de bewoners te verzorgen.
Het gaat erom interesse te tonen in de mensen die er wonen en werken en niet om "het creëren van draagvlak." Zie ook het essay (mei 2002) over de betrokkenheid van burgers bij het waterbeheer.
Het gaat erom interesse te tonen in de mensen die er wonen en werken en niet om "het creëren van draagvlak." Zie ook het essay (mei 2002) over de betrokkenheid van burgers bij het waterbeheer.
Corridorstudie A59 (2008)
Een echte Mastercase, waaarbij ik samen met Roel Meilof van Goudappel Coffeng als master functioneerde. Drie gemeenten, de provincie, Staatsbosbeheer, het waterschap en enige andere organisaties hebben gedurende twee maanden intensief samengewerkt bij het ontwikkelen van een integrale visie voor de A59 en de omliggende regio, van 's-Hertogenbosch tot en met Waalwijk. De gemeente Heusden was initiatiefnemer. Tauw en Goudappel Coffeng deden een deel van het uitvoerende werk. Het resultaat is verrassend en goed ontvangen door de locale bestuurders.