In- en uitsluiten
7 januari 2017
Klimaatverandering en de Driepuntsbenadering
10 januari 2017
In- en uitsluiten
7 januari 2017
Klimaatverandering en de Driepuntsbenadering
10 januari 2017

Ik heb net een nieuwe categorie aangemaakt: complexiteit. Daar ga ik samen met mijn chaosvrienden reflecties plaatsen over complexe vraagstukken. Zelf ben ik circa 25 jaar actief op het gebied van complexiteit en heb er zelfs een proefschrift over geschreven. Wat is complexiteit? In mijn boek De Derde Toekomst geef ik de volgende definitie: “heel veel relevante context.” Hier heb ik lang over nagedacht. Vandaar erg kort. Ik ben bezig met een vraagstuk en merk dat er zoveel processen in de context bepalend zijn voor wat er gebeurt, dat ik het gevoel krijg van “waar zijn we nu eigenlijk helemaal mee bezig?” Dat is complexiteit. Er zijn meer wetenschappelijke definities, zoals: “het grensgebied tussen orde en chaos.” De ecologische variant vind ik ook mooi: “alles is overal en niets is wat het lijkt.” Complexiteit toont zich aan ons en op het moment dat je het wil onderdrukken en temmen, schiet het onverwachte richtingen uit. Ik de Derde Toekomst schrijf ik: “het temmen van complexiteit is als het kneden van water.” Essentie is dat je complexiteit niet moet onderdrukken, maar moet hanteren. Dan ga je er ook de schoonheid van inzien.

Punt blijft wel: hoe doe je dat? Onderzoek dat we de laatste jaren hebben uitgevoerd toont dat ervaringskennis – tacit knowledge – cruciaal is voor het omgaan met complexiteit. Het zal dan ook niet verwonderlijk zijn dat we het in deze categorie gaan hebben over chaos, complexiteit, onzekerheden, ervaringskennis, Werkplaatsen en Gilden 2.0. Verspreid over deze website kom je al elementen tegen. Samen met mijn vrienden kunnen we er nog mooie bespiegelingen aan toevoegen.

Govert
Govert
Opleiding: TU Delft Civiele Techniek en promotie aan Universiteit Twente. Hij heeft eigen bureau: Geldof c.s., gevestigd in Tzum. In april 2020 is bij Uitgeverij Elikser zijn nieuwe boek verschenen met als titel "Halvering van de waanzin."

2 Comments

  1. baukje boersma schreef:

    Dag Govert…mooi begin van 2017…maar in de eerste zin van dit BLOG zit m.i. een storende fout…Daar hoop ik met vrienden uit ..mijn ipv met netwerk…leest niet pretiig!!

    • Govert schreef:

      Dank Baukje, ga ik aanpassen. Ik denk sneller dan ik typ – twee hersenhelften, twee vingers – en dan willen er wel eens rare dingen in een tekst staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *